Astm bronsic


Astmul este o afectiune a cailor aeriene.

 

Mai multe detalii


  Simptomele sunt cauzate de inflamatie, care produce hiperemia, edematierea, ingustarea si hipersensibilitatea la iritanti a cailor aeriene. Aceasta duce la atacuri recurente de wheesing, dispnee (lipsa de aer), dureri constrictive in piept si tuse.  Atacurile de intensitate medie pot fi cupate de obicei fara tratament, dar tratamentul ajuta la rezolvarea mai rapida.
Astmul bronsic este o boala cronica. Dar astmul dumneavoastra nu ramane la fel, se modifica in timp, si fiecare persoana are perioade mai bune sau mai rele.
Astmul este foarte raspandit, cam unul din zece persoane din lume dezvolta astm intr-o anumita perioada a vietii.
Multi oameni folosesc termenul de astm pentru bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC). BPOC-ul este o boala datorata in principal fumatului. Multe simptome sunt asemanatoare ( dispnee, wheesing, tuse cu expectoratie abundenta), dar BPOC-ul este mult mai grav decat astmul. Aceasta deoarece modificarile din bronsii cunt mult mai greu de tratat. Din pacate BPOC-ul poate produce incapacitate pe termen lung si efecte importante asupra inimii si altor organe.
Inflamatia este o reactie a cailor aeriene la infectie sau orice alt trigger si determina, cum am mai zis hiperemie (roseata), edematiere, ingustarea si hiperexcitabilitate.
Inflamatia cauzeaza simptomele astmului ( wheesing, dispnee, constrictie toracica si tuse) prin reducerea sau limitarea inspirului si expirului. Aceasta datorita:
- edemului ce duce la ingustarea cailor aeriene;
- contractiei muschilor ce inconjoara caile aeriene (bronhoconstrictie) ceea ce le face si mai inguste;
- productiei unei cantitati crescute de mucus ce astupa si blocheaza caile aeriene;
- deteriorarii pe termen lung a peretilor cailor aeriene ce le ajuta sa se deschida la fel de larg ca in mod normal.
Cand bronsiile au fost inflamate mai mult timp, ele devin hiperreactive si raspund mult mai intens si mai repede la diferiti trigger-i (factori declansatori) cum ar fi alergenii, praful, fumul, virusurile, stress-ul.
Astmul se transmite ereditar, ceea ce inseamna ca ai mai multe sanse de a face astm daca cineva din rudele tale de sange are deja astm. Copii cu eczeme sau alergii alimentare sunt mai predispusi la astm fata de ceilalti copii
Alergiile la polen, praf, par de animale cresc sansele la dezvoltarea astmului. Expunerea la fum de tigara, poluanti atmosferici sau alti iritanti inhalatori pot declansa simptomele astmatice daca ai o tendinta la astm.
Astmul poate se apara la orice varsta, dat aproximativ jumatate din pacientii cu astm au prezentat primele simptome in jurul varstei de 10 ani si multi copii cu astm au avut prima criza de astm pe la 6 ani.
Nu sunt pe deplin cunoscuti. Se pare ca ar fi vorba de o mixtura intre factorii ereditari (cei cu care ne-am nascut) si factori inconjuratori, dar cum actioneaza acesti factori impreuna este inca necunoscut.
Alergenii din praful de casa, animale sunt cei mai comuni factori, dar multi alti alergeni, ca polenul si mucegaiurile provoca astm. Unii pacienti cu astm nici nu prezinta vreo alergie cunoscuta.
 Astmul este o boala cronica ce produce inflamatia si ingustarea bronsiilor. Un anumit grad de inflamatie exista chiar si atunci cand nu aveti simptome.
Daca astmul dumneavoastra nu este tratat sau nu este tratat corect, veti face crize repetate de astm.
Crizele de intensitate medie de obicei pot fi cupate fara tratament, dar un tratament corespunzator le poate cupa mai repede. Daca ati avut o criza de astm trebuie sa va prezentati la medic.
Astmul nu ramane la fel, se modifica in timp. Astmaticii pot avea zile bune si zile rele. Dar daca astmul este bine controlat va puteti bucura de o perioada mai lunga fara simptome sau crize.
Astmul incorect tratat se poate agrava cu inaintarea in varsta. Plamanii pacientilor cu astm netratat functioneaza mai putin bine decat al oamenilor fara astm. Tratamentul modern al astmului nu este disponibil de o perioada de timp suficient de lunga pentru a fi siguri daca functia plamanilor pacientilor cu astm tratat se deterioareaza in timp sau nu. 
Simptomele tipice de astm “vin si pleaca”. Puteti avea probleme cu respiratia, sa simtiti o constrictie in piept, sa auziti o suieratura cand respirati sau tusiti. Cel mai frecvent aceste simptome apar in timpul unui efort fizic sau in timpul noptii.
Anumite cauze si trigger-i sunt identici la toti astmaticii, dar unii factori declansatori pot fi individuali, mai ales alergenii. Exista mari diferente intre astmatici, in rapiditatea sau severitatea raspunsului la diferiti trigger-i. Deasemenea, raspunsul poate fi diferit la aceeasi persoana in momente diferite de timp si efectele si tratamentul pot deasemenea varia.
Multi trigger-i pot declansa crizele de astm:
- infectiile, mai ales cele virale;
- alergenii, mai ales praful de casa, mucegaiurile si animalele de casa;
- exercitiile, in special cand este vreme rece sau umeda;
- emotiile, cum ar fi bucuria, frica, supararea;
- iritantii, ca poluantii atmosferici;
- fumatul – astmaticii sau parintii copiilor cu astm ar trebui sa evite fumatul;
- modificarile vremii;
- aditivii alimentari, ca tartrazina, sau alergenii alimentari, ca alunele;
- medicamentele.

 

Cautare afectiune

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bl. M4 ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Facebook Share Facebook dr. Puric
Aceste date au fost introduse astazi 13.01.2020