Diskinezii biliare


Diskineziile biliare sunt tulburari functionale ale motricitatii veziculei si cailor biliare.

Mai multe detalii


Vezica biliara este un organ mic localizat în apropierea ficatului cu rolul de a depozita si concentra bila sintetizata la nivelul ficatului. În mod normal în organism pot fi absorbite numai substantele solubile în apa. Când alimentele grase - insolubile în apa - ajung la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subtire), un hormon numit colecistokinina este eliberat în circulatie. Acest hormon ajunge la nivelul vezicii biliare si determina contractia acesteia cu eliberarea bilei în tractul gastrointestinal. La o masa bogata în grasimi, vezica biliara se goleste complet în decurs de o ora. Uneori raspunsul vezicii biliare la acest hormon este inadecvat (hiper sau hipokinetic) si în acest caz vorbim despre diskinezie biliara.

Episodul dispeptic biliar (senzatie de disconfort digestiv dupa masa) se manifesta prin durere violenta însotita de perioade de acalmie localizata sub grilajul costal în dreapta, posibil cu iradiere în umarul drept, însotita de senzatia de greata, gust amar si uneori varsaturi. Daca dupa consumul de alimente care cresc contractilitatea tractului biliar – oua, ciocolata, cafea, grasimi - au aparut dureri locale, uneori cu caracter de colica (durere atroce) si accelerarea trazitului intestinal (scaune diareice), atunci este vorba de o hipertonie  biliara, când colecistul depune un efort marit pentru a evacua bila în duoden. Pâna veti ajunge la medicul dumneavoastra, este recomandat sa calmati durerea cu antispastice si calmante si sa incepeti o dieta alimentara din care veti exclude grasimile, prajelile, carnea tocata si mezelurile.

Daca pe un fond de migrena, astenie si alternanta constipatie-diaree, apar dureri locale suportabile, varsaturi bilioase, gust amar, balonare, mai ales dupa o masa abundenta, atunci este vorba despre o hipotonie veziculara (“fiere lenesa”). Acest tip de dischinezie biliara apare mai ales la persoanele sedentare si la cele care muncesc mai mult la birou adoptând o pozitie vicioasa. Pâna la primul consult medical este recomandat sa urmati tratament cu preparate care grabesc evacuarea bilei. Se recomanda de asemenea exercitiile fizice care accelereaza golirea vezicii biliare si curele hidrominerale care vor dilua bila.


Cautare afectiune

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bl. M4 ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Facebook Share Facebook dr. Puric
Aceste date au fost introduse astazi 13.01.2020